Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Karel Vlachut potvrzuje pravdivost závěru mého blogu (bída mění svob odu v otroctví) větou:Skoro nikdo z mladé generace neumí přiznat (uvědomit si), že Němci si nás už podrobili ekonomicky".  Ve vývozu českých výrobků i dovozu surovin i potravin jsme závislí především na Německu. Můj blog je zaměřen právě na tento problém zemědělství.

        Celý svět po staletí se drží osvědčeného způsobu výroby potravin pro své občany, které české vlády zlikvidovaly. Má-li se dosáhnout v zemědělství efektu, musí být dodržována rovnováha mezi rostlinou výrobu (péče o půdu) živočišnou výrobou (dobytek, slepice atd) a vlastnívýrobou potravin (jatky,pekárny, cukrovary atd)

        Po půdě je voda stejně důležitá, neboť může škodit formou nadměrných dešťových srážek nebo znečištěním zdrojů pitných vod. Odpadní vody ze sídlišť bez čištění znehodnocují vodu v tocích, ničí ornou půdu, jsou původcem řady nemocí lidí a infikují podzemní vody. Pro porušení zásad v oboru vodovodů a kanalizací nám Evropská unie již před 10 lety zastavila dotace na výstavbu čistíren odpadních vod (Praha musí hradit

ze svého 500 mil Kč.

        Od roku 1948 do 1989 socialistické vlády dotovali investice do zemědělství ve stamilionech, které dnes jsou fyzicky likvidovány. Komunisté věděli, že dostatek potravin pro občany zaručuje klid ve společnosti, kterou jinak ovládali terorem.

        Děkuji diskutujícím za příspěvky, které snad si přečte i někdo "z neomylných politiků"!

0 0
možnosti
VH

Mám uspokojené veškeré potřeby na dobrou, chutnou a zdravou stravu (arci, nenakupuji v nejbližším a "nejlevnějším" supermarketu).  Piji vodu z vodovodu (s bublinkama, heč), ze které si dělám i kávu, polévku, omáčky apod. Obdobnou vodu pili již moji rodiče za 1. republiky i za protektorátu (a mně z ní vařili kašičky), pili jsme stejnou vodu za blahé demokracie i blahého socialismu. Nevím, že by se kvality té vody dotkl stav našeho zemědělství.

  Nevím, jak se stav našeho zemědělství podepsal na bydlení. Co vím spolehlivě, že teprve v současnosti začíná být poptávka po bytech a bydlení obecně uspokojena. Takže pokud to zemědělství vliv má, pak jedině kladný! ;-D

  Máte pravdu - dříve "každý" choval slepice a králíky.  Víte proč? Protože jsme byli chudí. I v té lido-demo (a vaše skleróza na tom nic nezmění). Babička přivezla králíka a pár vajíček tak jednou za tři neděle a byly hody.  Ano, tento drobný chov již skončil. Znáte hlavní důvod? Ti pracovití se uživí i bez králíků a ti líní je nechovali nikdy.

1 0
možnosti

I71v21o 49Ž52á12č96e55k

9. 6. 2014 16:41

"Naše zemědělství již v osmdesátých letech se dostalo na světovou úroveň." Tak proč bylo v obchodech k dostání velké kulové s přehazovačkou?

3 0
možnosti
SB

Podle mého názoru v článku chybí jedna podstatná věc, která celý stav českého zemědělství ještě více posunuje do označení "kritický":

Naprosto nesmyslné pěstování řepky na biopaliva.

V dobách bolševismu jsme se oprávněně smáli tomu, že v Rusku je běžnou součástí zeměděelství i záměrný jednoroční úhor, aby si půda odpočinula. Ne že by z hlediska agronomického to nebyla pravda, ale ekonomicky je to nesmysl, protože přínos takového odpočinku je mnohem nižší než ztráta z toho, že ta půda leží úhorem.

Ale pěstování biopaliv je ještě mnohem horší. Přínos nulový stejně jako z úhoru, ale při tom úhoru si půda skutečně odpočina, což se o pěstování řepky říci nedá. A navíc za úhor člověk neplatí nic, kdežto pěstování řepky je nákladnou záležitostí.

A ješě jedna věc: Když jsem psal o nulovém přínosu úhoru, neměl jsem tak docela pravdu. Tam se dá vyhnat dobytek na pastvu nebo kosit tráva na krmení. To u řepky nejde.

1 0
možnosti
OK

Souhlasím. A nejde jen o pěstování řepky, ale rovněž kukuřice, která se také prohání komínem. A kromě toho, na rozdíl od řepky, ještě zásadně znehodnocuje půdu, protože podporuje erozi.

1 0
možnosti
JF

J81a93n 62F74r61o25l11í11k

9. 6. 2014 13:45

Já jsem velmi rád, že nám strana a vláda nezajišťuje potraviny. To by jsme tady už dávno umřeli hladem. naštěstí se tak neděje, protože to zajišťuje soukromý sektor a protože převážně cizí, tak se dají ještě pořád potraviny zaplatit. Bůh s námi aby jsme byli závisli na naší vládě a domácích spekulantech.

4 1
možnosti
OK

Jenže, milý pane, Jan Masaryk (a další ministři, jako např. Prokop Drtina) skončili právě kvůli těm, kteří tu zavedli to slavné družstevní hospodaření. Přitom družstevnictví nebylo v zemědělství nic nového, rozvíjelo se tu již od počátku století. Jenže ono násilné znárodnění a potrestání sedláků za to, že byli sedláky, zaselo (spolu s mnohými dalšími excesy) zlo, které se jen těžko vykořeňuje a jehož následky trvají dodnes.

Po roce 1989 se zemědělská družstva dostala díky přezaměstnanosti a uvolnění trhu do problémů. Jestli dnes máme málo dobytka a malou variabilitu v plodinách, je to samozřejmě chyba i současné politiky, nicméně socialistické megalomanství spojené s přehnojováním, těžkým poškozováním přírody a produkcí ne vždy nezávadných potravin (pcb, toxiny, dusičnany, antibiotika...) tu hrálo roli nemalou ve výchozích podmínkách našeho zemědělství po roce 1989 i při vstupu do EU.

0 0
možnosti
ZD

musím Vám oponovat....měli mnohem větší kontrolu kvality jak na západě...a co se týče kvalit....reakce na Váš článek níže ....to samé...jedině snad v chovu dobytka jsme pokulhávali za technikou....ale to v té době měl na západě také jenom někdo...když  se sem vozilo zboží z venku....tak tam byla kotrola mnohem větší než u nich....pan Pascal ze Španělska tu měl i své lidi jako ne kontrole....a jinak ta přírodapo tom roce 80 se to zlepšilo al šlo to pomalu a vím jedno jistě...že jogurt byl jogurtem ...buřt buřtem a po roce 89 se venku hodně klepali...protože to co tady bylo se dnes tam zavádí....podniky se združují do společností....protože jinak neobstojía ta kvalita v Německu a zde....??? nu oni jsou také v EU dvě normy....západní a východní...a asi tam jezdíte a tak víte....že v marketch jsou ceny pomalu všeho minimálně stejné ..mnohde mnoem levnější a třeba potraviny se s kvalitou nedají srovnathezký den ...ZD

0 0
možnosti
KV

Moc pěkný článek - jen velká škoda, že z dnešních mladých lidí jen málokoho zajímá, co se děje na vesnicích, na polích... :-(Rv[>-] ... njn... velká škoda!

1 0
možnosti
KV

Skoro nikdo z mladé generace si neumí přiznat (uvědomit) že Němci si nás už podrobili !! ekonomicky... Děláme jak mourovatí (na mzdu) a nakupujeme JEJICH zboží v JEJICH obchodních řetězcích, čímž JIM vytváříme pohádkové zisky a sami jsme chudší a chudší, zadluženější a zadluženější... A že se Čechům nechce dělat na poli? - Však zadarmo to není. Odskáčeme si to JINAK. :-(

1 1
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik