Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český zákon o exekutorech je světovou raritou (6)

pro občany je"býkovcem" a pro ředitele čehokoliv je  „ manou“ z nebes. Přesvědčte se !

 Historickým vývojem v ČSR  se ustálila  forma platebního styku mezi  dodavateli a odběrateli i v oblasti vymáhání pohledávek následovně : 1) věřitel zaslal dlužníkovi upomínku na úhradu své pohledávky. 2) pokud nebyla částka dlužníkem uhrazena, byla věřitelem zaslána doporučenou poštou upomínka  spolu s  navýšením  pohledávky o poštovné. 3)  pokud dlužník nezaplatil, věřitel zaslal dlužníkovi doporučeně před žalobní pokus o smír, jako hlavní doklad předkládaný soudu k jednoduchému soudnímu řízení.

                Tento systém byl zrušen  zákonem ČR č.120/2001 Sb o soudních exekutorech a exekuční činnosti a vyhláškou  418/2001 Sb o postupech při výkonu exekuční a další činnosti. Náš stát tak zavedl světovou právní raritu –komerční exekutory, kteří majícíl dosáhnout co nejvyššího  zisku) .

Zákon 120/2001 Sb -Hlava ISoudní exekutor je fyzická osoba splňující předpoklady podle tohoto zákona, kterou stát pověřil Exekutorským úřadem.  Vykonává exekuční činnost nezávisle. Při výkonu je vázaný jen Ústavou ČR, zákony, jinými právními předpisy a rozhodnutími soudu. Ministr spravedlnosti  na návrh Komory exekutorů jmenuje a odvolává exekutory. Organizaci samosprávy exekutorů je  komora.  

Vyhláška 418/2001 Sb v §6 odst 1 v příloze k úhradě nákladů exekuce uvede exekutor, kromě výše nákladů exekuce a výše nákladů účelně vynaložených oprávněným k vymáhání nároku…..a v odst.2 jestliže se náklady oprávněného ….po vydání příkazu exekuce zvýší … vydá exekutor další příkaz k úhradě nákladů exekuce.

Česká republika eviduje v Centrální evidenci celkem 3 miliony exekucí z toho se týká 1 milion přímo občanů. Z celkového počtu obyvatel 10,3 mil jsou Češi ohroženi na životním standartu přímo 10%  a nepřímo (nezaměstnanost, sociálně) 20 % !

Příklady příkazů k exekuci a závěry:

1 /Invalidní dívka po ztrátě zaměstnání má exekuci 3.500 Kč protože její zaměstnavatel neodváděl za ni státu „sociální pojištění“ a exekutor nezná adresu podnikatele.  Závěr:   je na dívce najít si adresu podnikatele a podat žalobu k soudu.

2/Občance s malými dětmi  exekutor zastavil účet v bance, protože její manžel je v exekuci. Důvody zastavení účtu ji nebyly oznámeny  a přitom na peněžní účet ji zaměstnavatel  posílá výplatu  .  Závěr:  sociální věci jsou dle Ústavy záležitostí státu, takže tento problém musí si vyřešit stát.. Exekutor musí zajistit finance pro sebe i věřitele. Takový postup však tvrdě likviduje postiženou rodinu.

3/Magistrát Prahy dlužil  svému dodavateli 87 tisíc Kč a proto Exekutorský úřad podal na Katastrální úřad zástavu majetku věřitele  ( města Prahy) v miliardách Kč.   Závěr:  případ ukazuje jak lehce může získat exekutor  prostředky za práci provedenou Katastrálním úřadem (zapsání břemene pak exekutorovi uhradí dlužník l- město Praha).

4/ Městský dopravní podnik po několikaletém nevymáhání částek za černé jízdy, předal vše exekutorovi a tak z dluhu 670 Kč se částka „vyšplhala“ na hodnotu 17.900 Kč. Závěr:  u každého druhu pohledávky je jiná doba pro  exekuční vymáhání, aby proces mohl být ekonomický výhodný samozřejmě pro Exekutorský úřad.

5/ Zákazník  si osobně  v pobočce dodavatele plynu zvýšil měsíční inkaso o částku 500 Kč. Když po dvou měsících zjistil, že záloha není firmou z jeho účtu čerpána, záležitost zaurgoval.  Po půl roce však dostal od exekutora ( sídlo 250 km od bydliště postiženého) exekuční příkaz na částku 1.480 Kč.  Zákazník na radu příbuzného právníka  exekutorovi částku 480 Kč (za exekuční náklady) zaplatil jinak by mohl dopadnout ještě hůře. V průvodním dopisu uvedl, kdy firmě dluh uhradil.  . Závěr:  znění zákona umožňuje tyto případy „okrádání“ občanů  místo, aby je chránil v jejich právech.

6/ V pořadu TV1 „Máte slovo“ jeden z dlužníků demonstroval svůj případ sporu s exekutorem na pohledávku ve výši 3,500 Kč  a  požadavkem  exekutora v exekučním příkaze na částku 20.000 Kč. Rozpor vznikl tím, že dlužník věřiteli uhradil pohledávku před tím, než exekutor vystavil příkaz. Po dvouletém úsilí se mu podařilo dostat případ k Ustavnímu soudu, který požádal exekutora o specifikaci požadovaných nákladů . Exekutor místo specifikaci  nákladů, prohlásil, že náklady neměl žádné !.  Závěr: na tomto případu je pro laika zajímavé, že soud  nepožádal exekutivu o prošetření exekutorovo porušení vyhlášky 418/2001 Sb § 6 ost 1 ( znění  § v úvodu)!

7/ Rovněž v  pořadu ,Máte slovo“ spočítal jeden ekonom  platby dlužníků exekutorům na hodnotu 1.000 Kč pohledávky v exekuci: v Polsku 3.500 Kč, v USA 2.500 Kč  a v České republice 18.500 Kč. Závěr: uvedený problém  má více rovin

A/  denní úrok za neuhrazení pohledávky  se pohybuje v ČR  10,- až 20,- Kč za každý  tisíc Kč. B/ zákon přikazuje  dlužníkovi, že musí po rozhodnutí  Exekučního soudu uhradit dluh do 14 dnů. Prakticky pro dlužníky nesplnitelné rozhodnutí.Exekuce postihují převážně  občany  z nízkými příjmy, kteří nejsou schopni termín soudu splnit,čímž se dostávají do dluhové pasti.  C/ exekutoři  enormně zvyšují náklady na vymáhání dluhů tím, že  realizují svou exekutorskou činnost  (současně i právní služby) podle zásady, čím dál od sídla Exekutorského úřadu, tím líp (Cheb-  Olomouc). Stanovené procento přiměřeného zisku vynáší  jen  pokud jsou náklady vysoké! (viz bod 3).

8/ V mediích jsou v pořadech „Reportéři“, „Černé ovce“, „Máte slovo občané“ atd jsou již léta  zveřejňovány případy v oblasti soudních exekucí, které stát neřeší. Navíc má platit v zákonu o platebním styku ustanovení , že den po splatnosti faktury může být podán exekuční příkaz“. Již dnes věřitel není povinen zjišťovat u klienta, zda je schopen splácet půjčku a nová výhoda nám v budoucnu ukáže kolik dalších  občanů spadne do záchranné sociální sítě státu .

Vyjádření kompetentních osobností:

Václav Havel v roce 1989. Podle mého názoru, president nemůže mít tak velké pravomoci, jaké má dnes. Pro mě není rozhodující s jakým slovem jsou sociální jistoty občanů spojovány, ale to jaké jsou! Já si představuji, že by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem Možná, se ptáte, o jaké republice sním. O republice lidské, která slouží člověku a proto má naděje, že i člověk poslouží ji !

Vedoucí pracovník ministerstva spravedlnosti ČR k potřebě radikální změny zákona 120/2001 Sb. „Prosadit změny bude obtížné. Advokátní a exekutorská lobby patří k nejsilnější v zemi.“

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University USA, nositel Čestného doktorátu honoris causa Univerzity Karlovi  uděleného 15 ledna 2014.   Platy Čechů (jsou o 50 až 75 % nižší, než v Německu, Holansku či Rakousku) nestačí na pokrytí nákladů s bydlením (předražené energie, vody i nájmu)  a k tomu drastické zvyšování potravin dostávají občany do kritických situací. Vedle poklesu reálné mzdy je druhou příčinou brzkého pádu ČR do propasti také fakt, že v ČR od roku 2001 funguje systém vymáhání pohledávek prostřednictvím komerčních exekutorů (světová rarita), kteří vymáhají dluhy od občanů na zisk a odměny komerčních exekutorů dosahují až dvacetinásobku samotného dluhu a k tomu přistupují desetitisícové odměny advokátů a lichvářské sankční úroky dosahují až 0,02% z dlužné částky !

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Januška | úterý 20.5.2014 9:05 | karma článku: 29,20 | přečteno: 1366x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus vystupuje k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik