Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupý kdo dává a ještě hloupější kdo nebere (3)

nejlépe vystihuje neschopnost vlády České republiky využívat dotací od Evropské unie a zařazuje naši státní administrativu mezi " totálně hloupé".

                Česká republika zaujímá ve středu Evropy významné postavení v oblasti silniční i železniční dopravy. Spojení  okolních  evropských států  vedoucí  ze severu na jih či z východu na západ (nebo naopak), se nejlépe uskutečňuje  přes ČR. Evropská unie je si toho plně vědoma  a proto finančními dotacemi pomáhá rozvoji  dálniční silniční sítě a modernizaci železničních koridorů v ČR. K těmto dotacím se připojují  další dotační tituly (čištění odpadních vod, kultura atd).   Naše země budováním dálnic trpí, neboť se musí dodržovat  technické normy  mající negativní  dopad na okolní přírodu. Výstavbou  nenávratně ČR  ztrácí  ornou půdu nejlepších kvalit,  protože trasy dálnic  vedou v nížinách.

                V kontextu předchozího odstavce je nedávný požadavek  prezidenta Zemana na vybudování vodního kanálu Dunaj, Odra a Labe, který  dokládá  úroveň myšlení českých politiků. Dnes nákladní vlak Břeclav – Ostrava urazí  za 2,5 hodiny, zatím co lodní doprava za pomocí zdymadel stejnou trasu zvládne za  2 dny.  Politici první republiky věděli, že železniční doprava je drahá a proto dotovali investice na splavnění Labe. Na Dunaji se dotovala výměna parních lodí za motorové.  Cílem bylo,  aby dovoz železné rudy a také vývoz výrobků z ČSR realizoval tehdy levnou lodní dopravou.  Aby národ nehladověl, šetřila vláda s každým  hektarem úrodné půdy v investiční výstavbě a vodní kanál D+O+L  se bral jako utopie.

                Když nám Evropská unie stanovila vysoké %  podílu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů vybudováním solárních elektráren,  znamenalo to zahájit devastaci české krajiny. Těžko mohli předsedové vlády ČR ing Paroubek i ing Topolánek  jednat s EU o snížení kvóty, když sami vlastnili solární elektrárny (Pa 2x30 Mgw a To 1x10Mgw), Přitom ČR měla argumenty: citelná  ztráta úrodné půdy ve prospěch silniční dopravy,  další zničení krajiny postavením panelů elektráren a k tomu nutná opatření spojená s provozem atomových elektráren.

                Evropská unie na období  2004-2006 plánovala pro  ČR  1,7 mld Kč dotací, které byly vyčerpány na 99,5%.  Zastavila však dotační titul na stavby vodovodů a kanalizací, neboť  obor  v České republice zanikl.  Vodovody a kanalizace u nás  provozují víc jak ze 70 % zahraniční soukromé firmy.  Praha  tak přišla o víc jak 5,5 mld Kč dotaci na čistírnu a s ní stovky obcí  v ČR. V létech  2007-2013 z plánovaných 700 mld Kč bylo do srpna  2013 vyčerpáno 260 mld Kč,  což  je 37%.  Zprávy z kontrol čerpání dotací signalizují hrubé nedostatky,  za  což nesou plnou odpovědnost    politici a státní úředníci!

                Politici  jsou zodpovědní  za to, že se nečerpali dotace, zavinili zastavení dotací vodovodů a kanalizací a ještě k tomu   mrhají ze státního rozpočtu ohromně vysoké prostředky. Byla totiž vytvořena nákladná administrativa s vysokým počtem úředníků. Jejích výkonnost a zodpovědnost nebyla dostatečně kontrolována. Je přece trestuhodné, když ministr životního prostředí mající k dispozici odborný kádr lidí  svého ministerstva  po pěti letech z plánovaných 147 mld Kč dotací vyčerpal 5 mld Kč, tedy 3 %.  Politici po zvolení  vždy skládají přísahu : „Slibuji věrnost  České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na  svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“  To už jde o vlastizradu!

                Státním úředníkům  se odvíjí výše platu od  vykonávané funkce,  růstu zodpovědnosti  podle úřadu i  funkce  (nejnižší obec,  nejvyšší  Úřad předsedy vlády) , od rozsahu  práce s utajovanými spisy i s platově výhodnou  protikorupční  pojistkou v platu. 

Dokud budou naši politici zastávat řadu dalších vedlejších placených funkcí, tak občané místo činů budou slyšet dále jen výmluvy, ale o to rychleji poroste  státní dluh České republiky. Už dnes se ČR dostává do propadu, až strmého pádu, jak ekonomiky  státu tak hospodářských výsledků českých firem. Nepodaří-li se tento stav zvrátit k lepšímu ,  naši sousedé budou nás právem označovat za velké hlupáky !

               

               

 

Autor: Jaroslav Januška | pondělí 12.5.2014 8:56 | karma článku: 8,86 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus vystupuje k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik